Losse steenstrips, type Rustieke Lei.

Duurzaam leven in Olst

Lees meer

Vereniging Aardehuis Oost - Nederland

Duurzaam wonen met Steenstrips

Bewoner Wouter en Projectleider Martin. "Hier moet je echt even langsgaan Hellen", zo hoor ik Deciréé nog net roepen. En ja hoor, ik zit al in de auto. Te weinig voorbereid deze keer. Ik weet dat het iets bijzonders is. Huizen met leem en duurzaam gebouwd, toch? Ondertussen scheur ik weg met mijn Defender. Camera, toeters en bellen bij mij. Dus het zal wel lukken. Je weet nooit wat je kunt verwachten.

Zeker deze keer sta ik bij aankomst direct ademloos stil. Ja, dit is echt even iets anders! Ik weet eigenlijk helemaal niet wat ik ervan moet vinden, maar het trekt zeer zeker mijn aandacht. Ik heb vandaag een afspraak met Wouter. Hij is bedrijfsarts en is vier jaar geleden in dit initiatief gestapt. Met het uitgangspunt mee te werken als vrijwilliger. Maar hoe meer hij in de materie dook, hoe meer hij gepakt werd door de doelstelling.

Natuurlijke wand met Rocks Rustieke Lei

Wouter woonde op dat moment nog in Zeist in een traditionele jaren dertig-woning. Tijdens het proces werd hem duidelijk dat hij eigenlijk meer wilde en ook in Olst wilde wonen. En dat is gelukt. Op het moment van mijn bezoek woont Wouter er nog maar enkele dagen. Het ziet er een beetje bovenaards uit. Dit is creativiteit ten top.

En dan valt het kwartje: dit zijn duurzaam gebouwde woningen met een ultiem uitgangspunt. Duurzaam, zelfvoorzienend, hergebruik van materiaal.


De inspiratiebron van de aardehuizen is architect Michael Reynolds, uit Taos, New Mexico, die het “Earthship” heeft bedacht: een zelfvoorzienend huis. Hij is een voorstander van radicaal en duurzaam leven. De documentaire Garbage Warrior vertelt over zijn werk.

Natuurlijke wand in de woonkamer

Wouters huis is gebouwd met strobalen en afgewerkt met leem aan de binnenkant en stuc van kalk aan de buitenkant, dat beter dan leem bestand is tegen regen. Op het – groene – dak zijn zonnecellen en collectoren aangebracht. Het afvalwater wordt via een rietbed-filter gezuiverd. Een leemkachel zorgt voor bij verwarming op kille dagen. Wouter heeft net als veel andere bewoners een composttoilet. De inhoud wordt op het eigen terrein op een verantwoorde manier gecomposteerd. Maar voor Wouter is ook het sociale aspect van de gemeenschap belangrijk. Voor de slaapkamer is gekozen voor een natuurlijke wand met Rocks Rustieke Lei. Martin was direct enthousiast en heeft de uitdaging van het zetten bijzonder goed aangepakt. Tezamen met het natuurlijke element van de oude boomstam, is het een mooi plaatje geworden.

Losse steenstrips, type Rustieke Lei.

Bezoek onze showroom

Het advies is om persoonlijk onze indrukwekkende showroom te bezoeken omdat uw keuze dan makkelijker wordt. Stenen spreken meer als je ze ziet. Immers 50% van de Steen is het zichtveld, de overige 50% wordt bepaald door andere keuzes zoals voegkleur en ambachtelijk zetwerk.

Muren moet je zien en voelen om de sfeer te kunnen proeven

Kom dus zeker bij ons langs. U wordt door onze adviseurs met veel passie geholpen. Neem uw foto’s en tekeningen van de geschetste situatie mee en stap in de auto! Dan zorgen wij dat de koffie voor u klaar staat. Neem nu alvast een kijkje in de wereld van puur Natuursteen.

Verstuur uw wishlist naar een bekende

Vul onderstaande gegevens in om deze pagina via email naar een bekende te sturen!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Het Flagstone Magazine nú thuis ontvangen!

Dit indrukwekkende en glossy Flagstone Magazine wordt direct gratis per post naar u toe gestuurd. Verstrek dus uw juiste gegevens. Het Magazine is uniek (bijna 700 foto's, 404 pagina's). Bedoeld voor mensen met interesse in onze producten. Ter voorkoming van misbruik, bellen wij u kort. Informatie welke u ons verschaft, wordt nimmer verstrekt aan derden. Telefonisch aanvragen? Bel ons +31 578 560048.
Bij een onjuist telefoonnummer kunnen wij helaas geen magazine versturen.