Fallingwater House in Pennsylvania - Frank Lloyd Wright

Fallingwater House:

 • Ontwerp van 1 van de beroemdste architecten
 • Fallingwater ligt in Pennsylvania – Amerika
 • Natuursteen speelt in dit ontwerp een essentiële rol
 • Gebouwd in de jaren ’30
 • Uniek: de Natuurstenen zijn gedolven op het terrein zelf
 • Maak met onze Steenstrips zelf ook zo’n mooie muur!

Fallingwater House

Lees meer

Fallingwater House

Een ontwerp van Frank Lloyd Wright

In de voetsporen van de wereldberoemde architect Frank Lloyd Wright. Een ervaring geschreven over Natuurstenen en een uniek bouwwerk geschreven door Hellen Eekhof. Het is juli 2014. We boffen ongelooflijk met het weer als we het bekendste ontwerp van de Amerikaanse Architect Frank Lloyd Wright bezoeken. Het Fallingwater House, omringd door de bijzonder uitgestrekte en mooie bossen van Bear Run in de staat Pennsylvania.

Een droom om hier te zijn. Tickets kun je het beste maar via internet bestellen daar dit museum in de loop van de tijd al miljoenen mensen heeft getrokken en je dus niet altijd zomaar terecht kunt.
Foto album

Steenstrips Versilia Geopietra | Realisatie: Aerdenhout villabouw

Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright (1867-1959) is één van de meest bekende architecten en is in de jaren dertig door de welgestelde familie Kaufmann gevraagd hun bijzondere vakantiehuis te ontwerpen; later bekend als het “Fallingwater House”. De Kaufmann’s woonden zelf in Pittsburg, een stad met veel lucht-vervuiling en staalindustrie en kozen ervoor het buiten-zomerkamp – dat ooit bestemd was voor hun werknemers, maar waarvoor in verband met de grote depressie in die tijd geen animo was – zelf te gaan gebruiken als vakantieverblijf. Wright werd als Architect uitverkozen omdat de zoon van de Kaufmann’s , Edgar jr., zeer geraakt was door zijn werk en zelfs later zijn leerling is geworden.

Natuurstenen bij het Fallingwater House

De familie Kaufmann had daarnaast interesse in de Modern Art en Design. Frank Lloyd Wright wist dat de familie Kaufmann veel liefde had voor de bijzondere waterval op het perceel en besloot dat deze waterval een belangrijk deel zou uitmaken van het wereldberoemde project met Flagstones en Natuurstenen (met name in de schoorsteen) dat in de periode van 1936-1938 is gebouwd. Een jaar later is het Fallingwater House uitgebreid met een groot guesthouse in dezelfde stijl. Kosten destijds voor het ontwerp bedroegen 8.000 dollar. De totale bouw 155.000 Amerikaanse dollar.

Het gebied van Falling Water is enorm, bestaande uit 5000 Amerikaanse acre’s (2023 hectare). Het vakantiehuis heeft een totaal woonoppervlakte van 495 m2 (268 m2 binnen en 227 m2 buiten). Het bijbehorende guesthouse heeft een oppervlakte van 157 m2).

Bezoek onze showroom

Het advies is om persoonlijk onze indrukwekkende showroom te bezoeken omdat uw keuze dan makkelijker wordt. Stenen spreken meer als je ze ziet. Immers 50% van de Steen is het zichtveld, de overige 50% wordt bepaald door andere keuzes zoals voegkleur en ambachtelijk zetwerk.

Muren moet je zien en voelen om de sfeer te kunnen proeven

Kom dus zeker bij ons langs. U wordt door onze adviseurs met veel passie geholpen. Neem uw foto’s en tekeningen van de geschetste situatie mee en stap in de auto! Dan zorgen wij dat de koffie voor u klaar staat. Neem nu alvast een kijkje in de wereld van puur Natuursteen.

In- en exterieur Fallingwater house

Falling Water hangt over de watervallen en bijna elke leefruimte heeft een groot zwevend overhangend terras. Zeer modern ontworpen, zeker voor die tijd. Wright gebruikte een pallet van organische kleuren. De kleuren Golden Leaf, Oker en Kersenrood bepalen een groot gedeelte in ex- en interieur. Wright ontwierp Fallingwater als een huis dat volledig één zou worden met de natuur en waar men optimaal van de natuur geniet. Glas is – naast het Natuursteen – daarbij essentieel. De vele verticale ramen zijn Kersenrood gekleurd; een kleur die volgens hem onmisbaar is bij het ontwerpen.

Fallingwater House is opgebouwd uit Natuurstenen. De vloeren zijn gemaakt van Flagstones.

Rechtlijnige Natuurstenen

Tot de dag van vandaag is de meest gevraagde vorm van Natuurstenen wandbekleding – muren: rechtlijnig en langwerpig. Dit was ook de keuze van Frank Lloyd Wright. Hij heeft hiermee absoluut een trend gezet. Het Natuursteen typeert zich bij dit gebouw door grote rechtlijnige natuurstenen afgewisseld met dunne exemplaren. Horizontaal geplaatst met een terug liggende voeg. En doordat het gedolven is op eigen terrein volledig qua kleur in de omgeving opgaand.

Interieur van het Fallingwater House

Bij bezichtiging kom je al vrij snel in de grote living waar je echt van verbazing stil valt. Frank Lloyd Wright was ook Interieur Designer. Het interieur kenmerkt zich door Natuursteen op wanden en vloeren voorzien van twee indrukwekkende-meters-lange banken en veel kleine bijzondere stoeltjes. Zithoeken allemaal even sfeervol en stijlvol gecombineerd met het vaste kleurenpallet waar Wright mee werkte. Geniaal is het ontwerp van de volledig-met-glas overdekte trap naar de waterval. Toegankelijk vanuit de living naar beneden en dat – naast toegang tot het water – ook dient als een soort ‘cooler’ voor het huis. Als je het raam van de lage glazen overkoepeling open doet, hoor je direct het vallende water en voel je de lichte bries omhoog komen. Helaas mogen wij binnen geen foto’s maken en is het enkel mogelijk het interieur tekstueel weer te geven.

De living met Natuursteen

De luxueuze living beschikt over een enorme open haard die deels op een rotsblok rust. De natuurlijke rots maakt binnen dus deel uit van het huis en de toegangsvloer van de open haard. Het spreekt voor zichzelf dat Wright ervoor gekozen heeft het huis aan de rotsen aan te passen en ze volledig deel te laten zijn van het exclusieve ontwerp. Verder zijn er veel horizontale planken van duurzaam hout op de wand aangebracht waar je niet-alledaagse potten en aardewerk ziet; veelal materiaal destijds – ons inziens – verzameld vanuit het buitenland.

“Binnen en buiten is een totale eenheid gecreëerd die direct overgaat in de natuur.”

Enorme open ruimtes

De enorme living is feitelijk één ruimte zonder tussenmuren, maar ondanks dit is Wright er goed in geslaagd meerdere sfeervolle plekken te realiseren. Binnen en buiten is een totale eenheid gecreëerd die direct overgaat in de natuur. Als bezoeker wordt je eigenlijk ook direct naar buiten getrokken. Enorme in elkaar overgaande, maar wel op zichzelf staande grote terrassen hangend over de watervallen. Je komt volledig tot jezelf alleen al door de enorme rust, het geluid en de schone lucht.

Stijl van de kamers

De stijl van de woonkamer met Natuursteen is verder in het hele huis doorgetrokken, met uitzondering van de keuken (die er praktisch en strak voor die tijd uitziet) en de badkamers. Elke slaapkamer is voorzien van een eigen badkamer. Opvallend is dat het plafond in de slaapkamer aan de voorkant richting de raampartij laag is. Alsook de plafonds in de hal. Dit is de standvastigheid van de architect, die zelf klein was en dit toepaste om juist de bewoners “naar buiten” te trekken. Als je het project kritisch beschouwt, is dit minder efficiënt en wordt dit heden ten dage niet meer toegepast.

Edgar Kaufmann

De werkkamer van Edgar Kaufmann junior is favoriet en behoort zeker tot de meest comfortabele kamers. We krijgen te horen dat er nog een gedachte zit in al het duurzame hout dat in het “Fallingwater House” qua interieur is toegepast. De nerf voor staand en draaiend materiaal staat haaks op elkaar. In elke kamer is optimaal glas gebruikt en ook hier zorgen de ramen (mits opengezet) voor optimaal geluid van het vallende water en optimale verkoeling.

Guesthouse

In 1939 is het project uitgebreid met het guesthouse dat op een zeer gepaste manier is verbonden met het hoofdgebouw. Het is in dezelfde stijl gebouwd ook voorzien van Natuurstenen en Flagstones. In de tussenruimte binnen tussen beide gebouwen, komt water van de berg in de hal terecht dat op vernuftige wijze via een drainage terugloopt naar de rivier. Een betonnen dak boven het looppad tussen beide eenheden, is in golfvorm gegoten en zorgt dat het regenwater op een praktische wijze wordt afgevoerd. Het guesthouse is zeker in een net zo mooie staat als het hoofdgebouw, waarbij de bezoekers ook nog de beschikking hadden over een losstaand zwembad. Links onder het hoofdgebouw bevindt zich officieel een carport die door de stichting is omgebouwd en als presentatieruimte nu wordt benut.

Kentuck Knob

Frank Lloyd Wright heeft maar liefst meer dan 400 ontwerpen in zijn leven gemaakt, waarvan er ongeveer 200 zijn uitgevoerd. Wij bezochten eerder ook één van zijn andere werken “Kentuck Knob”, zie hiervoor www.flagstones.nl. Het boek Falling Water ligt als naslagwerk bij ons in de showroom in Vaassen.
Bron: deze informatie is verkregen tijdens een rondleiding van de organisatie http://www.fallingwater.org/

Meer Steenstrips foto's
 • Openhaard met Steenstrips Blumone | Copyright The Art of Living Magazine – Fotografie: StudioZedd 166
  Geopietra – Open Haard

  Wanden bekleden met Steenstrips. Bijvoorbeeld Steenstrips voor de open haard , kachels en schoorstenen. Keuzes waar u geen spijt van krijgt.

 • Gevelbekleding met Steenstrips, Architect Heyens Jo 112
  Kubistische villa’s

  Steenstrips voor kubistische villa's. Vaak duurzaam, hoge RC-waarde en de combinatie van Stuc en Natuursteen als contrast. Lees meer!

 • Architect: State of Architecture | Aannemer: Bouwbedrijf Aquarius | Fotografie: Theo Meijer 75
  Rocks – Buitenmuren

  Rocks Steenstrips Buiten voor in de tuin. Karaktervol, bijzonder. Met een knipoog naar het buitenland. Zie alle inspiratie!

 • Steenstrips buiten op de schoorsteen. 27
  Natuursteenstrips – Open haard

  Strakke sierstrips voor de schoorsteen, open haard of kachel. Natuurstenen zonder voeg eenvoudig plaatsbaar. Vele voorbeelden!

 • Steenstrips buiten 44
  Steenstrips Buiten

  Gevels en muren met Steenstrips voor buiten. Karaktervolle accenten van voegloos Natuursteen. Vind hier de inspiratie!

 • Steenstrips muur van het binnen zwembad | Copyright: Jurrit van der Waal, The Art of Living 63
  Geopietra – Wellness

  Robuuste Natuurstenen muren. Deze sfeer wordt steeds vaker toegepast bij badkamer en wellness. Alle foto's vindt u hier!

 • Een buitenlandse sfeer voor de schitterende veranda - Deze Steenstrips koop je in Vaassen 71
  Geopietra – Veranda

  Natuurstenen muren voor veranda's. Maar ook Steenstrip wandbekleding voor serres, overkappingen. Bekijk alle sfeerbeelden!

 • Moderne villa met Steenstrips | BAAS architecten 172
  Geopietra – Buitenmuren

  Steenstrips van Geopietra voor gevels en buitenmuur. Zelfs mogelijk op gevelisolatie. Vraag ons om meer informatie!

 • Sfeervolle woonkamer. De wand is bekleed met Grijs Kwartsiet Natuursteenstrips. Deze strips zijn zowel voor binnengebruik als buitengebruik geschikt. 30
  Natuursteenstrips – Binnen

  Steenstrips voor binnen van Natuursteen. Geschikt voor woonkamer, hal en ga zo maar door. Lees nu alles!

 • Steenstrips zonder voeg toegepast in de keuken | Architect: Bob Manders | Fotografie: Cafeine 81
  Geopietra – Binnen

  Saaie muur binnen omtoveren tot een moderne natuurstenen wand. Dat is mogelijk met de Geopietra Steenstrips. Lees meer!

 • Steenstrips tuinmuur 57
  Geopietra – Tuinmuren

  Natuurstenen tuinmuren buiten. Eenvoudig te bewerken met Geopietra Steenstrips. De sfeer van puur Natuursteen. Lees meer!

 • Natuursteenstrips muur in de keuken - CH Goud Kwartsiet. 18
  Natuursteenstrips – Keuken

  Natuurstenen wanden in de keuken zonder voeg. Decoratieve panelen van Natuursteen. Eenvoudig plaatsbaar. Bekijk de foto's.

 • Steenstrips in de moderne keuken met houten balken. Foto van De Rooy Metaaldesign 41
  Geopietra – Keuken

  De sfeer van Natuursteen in de keuken. Bekijk de vele mogelijkheden van Geopietra Steenstrips. Verkrijgbaar in vele soorten!

 • Steenstrips in de badkamer - loststaand bad 9
  Natuursteenstrips – Badkamer

  Steenstrips in de badkamer. Decoratieve en sierlijke wandbekleding. In alle kleuren verkrijgbaar. Bekijk de mogelijkheden!

 • Steenstrips in de sauna. 4
  Natuursteenstrips – Wellness

  Steenstrips bij Wellness. Een zeer stijlvolle en unieke sfeer met Natuursteenstrips. Vele kleuren mogelijk.

 • Steenpanelen binnen - unieke wandbekleding. 23
  Steenpanelen Binnen

  De sfeer van Steenpanelen binnen en dan zonder voeg. In een bedje van beton en verankering. Lees meer!

 • Karaktervolle muur met Steenpanelen Brons Rustiek - Fotograaf: Jaro van Meerten - Copyright Art of Living - Tuinontwerp: Studio Siebers 45
  Steenpanelen Buiten

  Mooie Steenpanelen voor binnen en buiten. Eenvoudig plaatsbaar zonder voeg! Een ideale oplossing voor pure natuurstenen muren. Veel soorten!

 • Steenstrips naast het kozijn | Copyright The Art of Living Magazine – Fotografie: Jaro van Meerten 37
  Geopietra Kozijnen en Rondingen

  Steenstrips bij specifieke plaatsen in het bouwwerk. Hoe gaat het in zijn werk bij kozijnen of deuren? Bekijk hier de vele voorbeelden.

 • Scaglia Steenstrips kleur BT, sporthal De Streepen in Sint Oedenrode. 12
  Geopietra – Verlichting

  Steenstrips van Geopietra uitlichten kan op meerdere manieren. Zowel Geopietra Verlichting van onder of boven. Wit of gekleurd licht.

 • Steenstrips plaatsen ambachtelijke zetter 13
  Geopietra – Plaatsen

  Geopietra plaatsen is ambachtelijk werk. Voor 50 procent is dit afhankelijk van zetwerk, voegkleur en voegafwerking. Meer info!

 • Natuurstenen muur bekleedt met natuursteenstrips Rustieke Lei. Een zeer mooi resultaat - MB Optiek te Almelo. 30
  Natuursteenstrips Zakelijk

  Natuursteenstrips zakelijk zien wij bij verschillende toepassingen. Ook bij restaurants en bedrijven. Laat u inspireren!

 • Hoeken steenstrips rondom Kozijnen buiten. 21
  Steenstrips Hoeken, Kozijnen

  Steenstrips goed en mooi verwerken op plaatsen zoals hoeken en kozijnen. Ziehier de mogelijkheden!

 • Binnenhaard - wandbekleding voorzien van Puzzle Steenpanelen. Type Zwarte Lei. Steenpanelen haard. 18
  Steenpanelen Schouw en Kachel

  Steenpanelen haard en kachel. Natuurstenen in Puzzle-vorm, voegloos. Strak en stijlvol. Zie de vele foto's.

 • Steenpanelen op de muur in de Keuken - Ontwerp: Studio MBC | Fotograaf: Hans Gorter 14
  Steenpanelen in de keuken

  Natuurlijke wanden en muren in de keuken met steenpanelen van The Flagstone Company. Bekijk de mogelijkheden!

 • Steenstrips kachel - haard. Natuurstenen voor de open haard 45
  Rocks – Open haard

  Echt Natuursteen voor de open haard of kachel. Losse Stenen bewerkt in dikte nu eenvoudig plaatsbaar. Lees meer!

 • Natuurstenen tuinmuur bij de veranda 15
  Rocks – Veranda

  Veranda wandbekleding van Natuursteen. In dit foto-album alle mogelijkheden voor muren en wanden met Steenstrips!

 • Sfeervolle binnenmuur van Steenstrips met verlichting 31
  Rocks – Binnenmuren

  Wanden en binnenmuren bekleden met Rocks. Welke opties zijn er en wat is het resultaat. Bekijk deze foto!

 • keukenmuren - type Rocks Grey. 9
  Rocks – Keuken

  Rocks natuurstenen accenten in de keuken. Als of het er altijd al heeft gestaan. Welke Steenstrip past het beste bij u?

 • 44
  Rocks – Tuinmuren

  Steenstrips van Natuursteen met karaktervolle vormen voor tuinmuren, afscheiding of als keermuur. Vele foto's!

 • Binnenzwembad Rocks Steenstrips - Akkron. 17
  Rocks – Wellness en Badkamers

  Steenstrips Rocks bij Wellness en Badkamers. Mooi als achterwand bij het bad of juist de wastafel. Lees er meer over!

 • Steenstrips natuursteen onderkant villa. 12
  Rocks – Natuurstenen plint

  Rocks natuurstenen plint in de vorm van breuksteen. Diverse soorten, vormen en kleuren. Bekijk de mogelijkheden!

 • Rocks Melan, Rocks - Kozijnen en Hoeken 18
  Rocks – Kozijnen en Hoeken

  The Flagstone Company levert ook massieve Rocks hoeken en kozijnen. Zo kan niemand zien dat de muur verlijmd is. Bekijk de foto's!

 • Bakstenen muur keuken. 30
  Baksteenstrips – keuken

  Baksteenstrips zijn populairder dan ooit. Veel mensen plaatsen ze in de keuken. Deze foto's hebben wij daarom verzameld. Bekijk ze nu!

 • 16
  Baksteenstrips – kantoor

  Stoere industriële wandbekleding? Kies dan voor Baksteenstrips in het kantoor of zakelijke toepassing. Wij hebben alle mogelijkheden!

 • Sfeervolle woonkamer met Baksteenstrips 44
  Baksteenstrips – woonkamer

  Met Steenstrips het interieur snel veranderen tot een hippe vintage look. The Flagstone Company heeft vele inspiratievoorbeelden!

 • Binnenmuur van een winkel bekleed met baksteenstrips. Steenstrips winkel 15
  Baksteenstrips – Winkel

  Baksteenstrips zakelijk toepassen in de winkel, horeca of kantoor. Een mooi teamwerkklusje want het is goed samen uit te voeren!

 • Steenstrips Beach en Surf. 21
  Strandhuizen Steenstrips

  Steenstrips voor strandhuizen. Een goede match. Natuurlijke wandbekleding met een exclusief karakter. Op zoek naar de beachstijl!

 • Houten huis met Steenstrips. 18
  Loghomes – Houten huizen

  Steenstrips van Natuursteen bij Loghomes mag niet ontbreken! Het zorgt voor een stoer uiterlijk. Beelden zoals in Canada en Amerika!

 • Steenstrips plint woning. 59
  Rieten kap huizen

  Villa's met een rieten dak en Steenstrips. Deze bijzondere wand- en gevelbekleding met Natuurstenen mag niet ontbreken!

 • Rocks Melan - Golfclub Nistelrode. 25
  Projecten in – en aan het water

  Natuurstenen muren aan de waterkant of bij het water. Kijk naar de vele voorbeelden van projecten in - en aan het water!

 • Referentie project Sporthal de Streepen - Sint Oedenrode, Laan van Henkenshage 5 - Scaglia GT 110
  Referentie projecten

  Steenstrips referenties projecten. Handig om ze te bezoeken zodat u de sfeer van Natuursteen proeft. Bekijk de adressen!

Verstuur uw wishlist naar een bekende

Vul onderstaande gegevens in om deze pagina via email naar een bekende te sturen!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Het Flagstone Magazine nú thuis ontvangen!

Dit indrukwekkende en glossy Flagstone Magazine wordt direct gratis per post naar u toe gestuurd. Verstrek dus uw juiste gegevens. Het Magazine is uniek (bijna 700 foto's, 404 pagina's). Bedoeld voor mensen met interesse in onze producten. Ter voorkoming van misbruik, bellen wij u kort. Informatie welke u ons verschaft, wordt nimmer verstrekt aan derden. Telefonisch aanvragen? Bel ons +31 578 560048.
Bij een onjuist telefoonnummer kunnen wij helaas geen magazine versturen.