Fallingwater House

Fallingwater House

Lees meer

Fallingwater House

Een ontwerp van Frank Lloyd Wright

In de voetsporen van de wereldberoemde architect Frank Lloyd Wright. Een ervaring geschreven door Hellen Eekhof. Het is juli 2014. We boffen ongelooflijk met het weer als we het bekendste ontwerp van de Amerikaanse Architect Frank Lloyd Wright bezoeken. Het Fallingwater House, omringd door de bijzonder uitgestrekte en mooie bossen van Bear Run in de staat Pennsylvania.

Een droom om hier te zijn. Tickets kun je het beste maar via internet bestellen daar dit museum in de loop van de tijd al miljoenen mensen heeft getrokken en je dus niet altijd zomaar terecht kunt.

Natuurstenen gecombineerd met Flagstones

In 2004 zijn wij gestart met het bijzondere gesteente Flagstones en hebben dit in ons eigen huis gecombineerd met Natuurstenen wanden en muren. Dit is ook de bijzondere specialisatie van ons bedrijf. Gedurende het bestaan van The Flagstone Company kwamen steeds vaker relaties en architecten met verhalen over het Fallingwater House. Vanaf die tijd groeide onze nieuwsgierigheid en startte onze droom, om het project ooit eens te mogen bezoeken vanwege het ontwerp en toepassing van bijzonder Natuursteen. Het is de meeste mensen bekend dat het Falling Water House gemaakt is van Natuurstenen gedolven vlakbij de bouwplek, maar dat de combinatie van Natuurstenen muren tezamen met Flagstones is toegepast, wordt minder vaak genoemd.


Voor meer informatie over Flagstones, klik hier!


Over Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright (1867-1959) is één van de meest bekende architecten en is in de jaren dertig door de welgestelde familie Kaufmann gevraagd hun bijzondere vakantiehuis te ontwerpen; later bekend als het “Fallingwater House”. De Kaufmann’s woonden zelf in Pittsburg, een stad met veel lucht-vervuiling en staalindustrie en kozen ervoor het buiten-zomerkamp – dat ooit bestemd was voor hun werknemers, maar waarvoor in verband met de grote depressie in die tijd geen animo was – zelf te gaan gebruiken als vakantieverblijf. Wright werd als architect uitverkozen omdat de zoon van de Kaufmann’s , Edgar jr., zeer geraakt was door zijn werk en zelfs later zijn leerling is geworden.

De familie Kaufmann had daarnaast interesse in de Modern Art en Design. Frank Lloyd Wright wist dat de familie Kaufmann veel liefde had voor de bijzondere waterval op het perceel en besloot dat deze waterval een belangrijk deel zou uitmaken van het wereldberoemde project dat in de periode van 1936-1938 is gebouwd. Een jaar later is het Falling Water House uitgebreid met een groot guesthouse in dezelfde stijl. Kosten destijds voor het ontwerp bedroegen 8.000 dollar. De totale bouw 155.000 Amerikaanse dollar.

Bezoek onze showroom

Het advies is om persoonlijk onze indrukwekkende showroom te bezoeken omdat uw keuze dan makkelijker wordt. Stenen spreken meer als je ze ziet. Immers 50% van de Steen is het zichtveld, de overige 50% wordt bepaald door andere keuzes zoals voegkleur en ambachtelijk zetwerk.

Muren moet je zien en voelen om de sfeer te kunnen proeven

Kom dus zeker bij ons langs. U wordt door onze adviseurs met veel passie geholpen. Neem uw foto’s en tekeningen van de geschetste situatie mee en stap in de auto! Dan zorgen wij dat de koffie voor u klaar staat. Neem nu alvast een kijkje in de wereld van puur Natuursteen.

Renewing Fallingwater

Tot de dag van vandaag zorgt Western Pennsylvania Conservancy ervoor dat het project in topstaat verkeerd, nadat Edgar Kaufmann jr. (overleden in 1989) in 1963 afstand heeft gedaan van Falling Water met de wens dat dit in de toekomst behouden zou blijven. Op het moment dat wij het “Fallingwater House” bezochten, was er net een volledige “renewing” (renovatie) achter de rug. Hierbij dient men zich voor te stellen dat alles volledig gestript is geweest. Nog niet alles was afgerond, want de grote hoge natuurstenen schoorsteen en 1 van de gastslaapkamers werden nog door experts onder handen genomen. Het is zo’n grote renovatie geweest, dat men zich nog heeft afgevraagd of het wel moest worden doorgevoerd. Falling Water behoeft veel onderhoud. Betonrot is hierbij één van de grootste problemen geweest. Falling Water heeft daarnaast veel te lijden mede door grote schommelingen in temperatuur. Het huis is inmiddels bijna 75 jaar oud.

Wandbekleding en vloer Fallingwater House

Het gebied van Falling Water is enorm, bestaande uit 5000 Amerikaanse acre’s (2023 hectare). Het vakantiehuis heeft een totaal woonoppervlakte van 495 m2 (268 m2 binnen en 227 m2 buiten). Het bijbehorende guesthouse heeft een oppervlakte van 157 m2). Falling Water hangt over de watervallen en bijna elke leefruimte heeft een groot zwevend overhangend terras. Zeer modern ontworpen, zeker voor die tijd. Wright gebruikte een pallet van organische kleuren. De kleuren Golden Leaf, Oker en Kersenrood bepalen een groot gedeelte in ex- en interieur. Wright ontwierp Fallingwater als een huis dat volledig één zou worden met de natuur en waar men optimaal van de natuur zou kunnen genieten. Glas is daarbij essentieel. De vele verticale ramen zijn Kersenrood gekleurd; een kleur die volgens hem onmisbaar is bij het ontwerpen.


Klik hier voor een overzicht van al onze verschillende soorten Steenstrips!


Fallingwater House is opgebouwd uit Natuurstenen. De vloeren zijn gemaakt van Flagstones.

Rechtlijnige natuurstenen

Tot de dag van vandaag is de meest gevraagde vorm van Natuurstenen wandbekleding – muren: rechtlijnig en langwerpig. Dit was ook de keuze van Frank Lloyd Wright. Hij heeft hiermee absoluut een trend gezet. Het Natuursteen typeert zich bij dit gebouw door grote rechtlijnige natuurstenen afgewisseld met dunne exemplaren. Horizontaal geplaatst met een terug liggende voeg. En doordat het gedolven is op eigen terrein volledig qua kleur in de omgeving opgaand.

Interieur

Bij bezichtiging kom je al vrij snel in de grote living waar je echt van verbazing stil valt. Frank Lloyd Wright was ook Interieur Designer. Het interieur kenmerkt zich door Natuursteen op wanden en vloeren voorzien van twee indrukwekkende-meters-lange banken en veel kleine bijzondere stoeltjes. Zithoeken allemaal even sfeervol en stijlvol gecombineerd met het vaste kleurenpallet waar Wright mee werkte. Geniaal is het ontwerp van de volledig-met-glas overdekte trap naar de waterval. Toegankelijk vanuit de living naar beneden en dat – naast toegang tot het water – ook dient als een soort ‘cooler’ voor het huis. Als je het raam van de lage glazen overkoepeling open doet, hoor je direct het vallende water en voel je de lichte bries omhoog komen. Helaas mogen wij binnen geen foto’s maken en is het enkel mogelijk het interieur tekstueel weer te geven.

De living

De luxueuze living beschikt over een enorme open haard die deels op een rotsblok rust. De natuurlijke rots maakt binnen dus deel uit van het huis en de toegangsvloer van de open haard. Het spreekt voor zichzelf dat Wright ervoor gekozen heeft het huis aan de rotsen aan te passen en ze volledig deel te laten zijn van het exclusieve ontwerp. Verder zijn er veel horizontale planken van duurzaam hout op de wand aangebracht waar je niet-alledaagse potten en aardewerk ziet; veelal materiaal destijds – ons inziens – verzameld vanuit het buitenland.


“Binnen en buiten is een totale eenheid gecreëerd die direct overgaat in de natuur.”


De enorme living is feitelijk één ruimte zonder tussenmuren, maar ondanks dit is Wright er goed in geslaagd meerdere sfeervolle plekken te realiseren. Binnen en buiten is een totale eenheid gecreëerd die direct overgaat in de natuur. Als bezoeker wordt je eigenlijk ook direct naar buiten getrokken. Enorme in elkaar overgaande, maar wel op zichzelf staande grote terrassen hangend over de watervallen. Je komt volledig tot jezelf alleen al door de enorme rust, het geluid en de schone lucht.

 


Naast Flagstones en Natuursteenstrips, verkopen wij nog meer verschillende soorten (gereconstrueerd) Natuursteen. Zoals Steenspanelen. Klik hier voor meer informatie!


Stijl van de kamers

De stijl van de woonkamer is verder in het hele huis doorgetrokken, met uitzondering van de keuken (die er praktisch en strak voor die tijd uitziet) en de badkamers. Elke slaapkamer is voorzien van een eigen badkamer. Opvallend is dat het plafond in de slaapkamer aan de voorkant richting de raampartij veelal zakt en zeer laag is, soms misschien bijna benauwend. Ook zijn de plafonds in de hal extreem laag. Dit heeft mede te maken met de standvastigheid van de architect, die zelf klein was en dit toepaste om juist de bewoners naar buiten te trekken. Als je het project kritisch beschouwt, is dit minder efficiënt en zou dit heden ten dage niet zomaar toegepast (kunnen) worden. De werkkamer van Edgar Kaufmann junior is favoriet bij de gids en behoort zeker tot de meest comfortabele kamers. We krijgen te horen dat er nog een gedachte zit in al het duurzame hout dat in het “Falling Water House” qua interieur is toegepast. De nerf voor staand en draaiend materiaal staat haaks op elkaar. In elke kamer is optimaal glas gebruikt en ook hier zorgen de ramen (mits opengezet) voor optimaal geluid van het vallende water en optimale verkoeling.

Het gratis Flagstone Magazine aanvragen

Guesthouse

In 1939 is het project uitgebreid met het guesthouse dat op een zeer gepaste manier is verbonden met het hoofdgebouw. Het is in dezelfde stijl gebouwd ook voorzien van Natuurstenen en Flagstones. In de tussenruimte binnen tussen beide gebouwen, komt water van de berg in de hal terecht dat op vernuftige wijze via een drainage terugloopt naar de rivier. Een betonnen dak boven het looppad tussen beide eenheden, is in golfvorm gegoten en zorgt dat het regenwater op een praktische wijze wordt afgevoerd. Het guesthouse is zeker in een net zo mooie staat als het hoofdgebouw, waarbij de bezoekers ook nog de beschikking hadden over een losstaand zwembad. Links onder het hoofdgebouw bevindt zich officieel een carport die door de stichting is omgebouwd en als presentatieruimte nu wordt benut.

Frank Lloyd Wright heeft maar liefst meer dan 400 ontwerpen in zijn leven gemaakt, waarvan er ongeveer 200 zijn uitgevoerd. Wij bezochten eerder ook één van zijn andere werken “Kentuck Knob”, zie hiervoor www.flagstones.nl. Het boek Falling Water ligt als naslagwerk bij ons in de showroom in Vaassen.

Bron: deze informatie is verkregen tijdens een rondleiding van de organisatie http://www.fallingwater.org/

Bekijk het assortiment Steenstrips – Steenpanelen – Brokken Natuursteen

Verstuur uw wishlist naar een bekende

Vul onderstaande gegevens in om deze pagina via email naar een bekende te sturen!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Het Flagstone Magazine nú thuis ontvangen!

Dit indrukwekkende en glossy Flagstone Magazine wordt direct gratis per post naar u toe gestuurd. Verstrek dus uw juiste gegevens. Het Magazine is uniek (bijna 700 foto's, 404 pagina's). Bedoeld voor mensen met interesse in onze producten. Ter voorkoming van misbruik, bellen wij u kort. Informatie welke u ons verschaft, wordt nimmer verstrekt aan derden. Telefonisch aanvragen? Bel ons +31 578 560048.
Bij een onjuist telefoonnummer kunnen wij helaas geen magazine versturen.