backgroundLayer 1backgroundLayer 1Middel 1backgroundLayer 1
Duurzaam leven in Olst Steenstrips op de wand binnen Terug

Vereniging Aardehuis Oost-Nederland

Groen en milieuvriendelijk

(Bovenstaande Foto: bewoner Wouter en Projectleider Martin)
“Hier moet je echt even langsgaan, Hellen”, zo hoor ik Deciréé nog net roepen. En ja hoor, ik zit al in de auto. Te weinig voorbereid deze keer. Ik weet dat het iets bijzonders is. Huizen met leem en duurzaam gebouwd, toch? Ondertussen scheur ik weg met mijn Defender. Camera, toeters en bellen bij mij. Dus het zal wel lukken. Je weet nooit wat je kunt verwachten. En zeker deze keer sta ik bij aankomst direct ademloos stil. Ja, dit is echt even iets anders! Ik weet eigenlijk helemaal niet wat ik ervan moet vinden, maar het trekt zeer zeker mijn aandacht. Ik heb vandaag een afspraak met Wouter. Hij is bedrijfsarts en is vier jaar geleden in dit initiatief gestapt. met het uitgangspunt mee te werken als vrijwilliger. Maar hoe meer hij in de materie dook, hoe meer hij gepakt werd door de doelstelling. Lees verder onderaan de pagina.
 

Bekijk hier het volledige Assortiment Steenstrips!


Klik op een afbeelding voor een vergroting

Natuurlijke wand met Rocks Rustieke Lei


Wouter woonde op dat moment nog in Zeist in een traditionele jaren dertig-woning. Tijdens het proces werd hem duidelijk dat hij eigenlijk meer wilde en ook in Olst wilde wonen. En dat is gelukt. Op het moment van mijn bezoek woont Wouter er nog maar enkele dagen. Het ziet er een beetje bovenaards uit. Dit is creativiteit ten top. En dan valt het kwartje: dit zijn duurzaam gebouwde woningen met een ultiem uitgangspunt. Duurzaam, zelfvoorzienend, hergebruik van materiaal.De inspiratiebron van de aardehuizen is architect Michael Reynolds, uit Taos, New Mexico, die het “Earthship” heeft bedacht, een zelfvoorzienend huis. Hij is een voorstander van radicaal en duurzaam leven. De documentaire Garbage Warrior vertelt over zijn werk. Wouters huis is gebouwd met strobalen en afgewerkt met leem aan de binnenkant en kalkstuc aan de buitenkant, dat beter dan leem bestand is tegen regen. Op het - groene - dak zijn zonnecellen en collectoren aangebracht. Het afvalwater wordt via een rietbedfi lter gezuiverd. Een leemkachel zorgt voor bijverwarming op kille dagen. Wouter heeft net als veel andere bewoners een composttoilet. De inhoud wordt op het eigen terrein op een verantwoorde manier gecomposteerd. Maar voor Wouter is ook het sociale aspect van de gemeenschap belangrijk. Voor de slaapkamer is gekozen voor een natuurlijke wand met Rocks Rustieke Lei. Martin was direct enthousiast en heeft de uitdaging van het zetten bijzonder goed aangepakt. Tezamen met het natuurlijke element van de oude boomstam, is het een mooi plaatje geworden.

Aardehuizen

 
Vanuit de visie hebben de bewoners een ecologische wijk ontwikkeld om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te kunnen zijn. Met natuurlijke materialen als stro en leem en met - waar mogelijk - afvalmaterialen als oude autobanden zijn in drie jaar 23 woningen en een gemeenschapshuis gebouwd. Orio Architecten heeft de uitgangspunten van earthships aangepast aan de Nederlandse situatie. De 23 gezinnen bouwden zelf alle gebouwen, met hulp van een bouwcoördinator en meer dan 1000 vrijwilligers uit binnen- en buitenland. Tijdens het gehele proces werd een bouwbegeleider en coördinator ingehuurd. Het terrein van 1,2 ha is particulier eigendom van de vereniging Aardehuis Oost-Nederland. De woningen varieren van 150 m2 tot 90 m2. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven.

Kijk op www.aardehuis.nl voor de data en andere informatie.

The Flagstone Company Showroom


Persoonlijk advies door onze specialisten. Vele voorbeelden met de sfeer van Natuursteen.

Kom langs

Inspiratiefilm Steenstrips


Doe nu ideeën op door deze teaser te bekijken van 2 minuten. Veel mooie voorbeelden van landelijk en modern wonen.

Bekijk nu

Het Flagstone Magazine


Vraag gratis en vrijblijvend ons inspiratie magazine aan, 364 pagina's vol ideeën. Lekker lezen op de bank of om mee te nemen!

Vraag aan

Technische ondersteuning en Verkoop Natuursteenstrips: + 31 578 560048

Verstuur deze pagina naar een bekende

Vul onderstaande gegevens in om deze pagina via email naar een bekende te sturen!

Verstuur uw wishlist naar een bekende

Vul onderstaande gegevens in om deze pagina via email naar een bekende te sturen!

Email
Hulp nodig?
Stel hier uw vraag en we nemen z.s.m. contact met u op!
Wishlist (0)
Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met ons cookiebeleid en privacybeleidSluiten