Hoe dik zijn Steenstrips?

De dikte is variabel

Steenstrips zijn er in allerlei soorten en maten. Van Geopietra Steenstrips tot Baksteenstrips. Bij de Baksteenstrips spreken wij van vaste maten. Bij andere Steenstrips eigenlijk niet. Daarbij varieert de dikte dan ook van van 3 cm tot 7 cm. Dit in tegenstelling tot de Baksteenstrips die feitelijk het dunst zijn.

Verlijmen met Geocoll. Men zet horizontale lijnen op de wand om zo recht mogelijk te werken.

De dikte van Steenstrips bepalen

Een project schrijft eigenlijk voor hoe dik de Steenstrips mogen zijn. Het is namelijk afhankelijk van de ruimte waar de muur staat en hoeveel cm er op de muur – bij wijze van spreken – beschikbaar is. Hou naast de dikte van de Steenstrip zeker ook rekening met de dikte van de lijm. Er wordt meestal ongeveer 1 tot 1,5 cm voor de lijm aangehouden. En de Steenstrips verschillen zelf ook in dikte. Ze zijn dus niet allemaal even dik. Vooral als er sprake is van hoeken, kozijnen en dergelijke is de beschikbare ruimte belangrijk. Dan is het dus goed om vooraf goed uit te denken wat de invloed is van een verwerkte Steenstrip. Bepaal daarom van te voren aan de hand van de projecttekeningen waar er aansluitingen in het werk zijn rondom de Steenstrippen. Dat kan bijvoorbeeld bij een deur zijn of daar waar de Steenstrip-muur stopt. Een Steenstrip kan namelijk niet zomaar op een muur eindigen. Baksteenstrips zijn gemiddeld 1,5 cm dik. Natuursteenstrips ongeveer 2,5 tot 4 cm. En ten slotte Geopietra Steenstrips en Rocks ongeveer 3-7 cm.

De ruimte voor Steenstrips

Het is belangrijk dat men werkt conform de Regels der Bouwkunst. Dit betekent dat er vooraf – aan de hand van de dikte van een Steenstrip – rekening gehouden is dat er in het werk ergens tegenaan gewerkt wordt. Denk hierbij aan een kolom, een balk of een plint die bij de Steenstrips muur geplaatst wordt. In de bouw – en dus ook bij de verwerking van de Steenstrip – geldt de regel “ongelijk is gelijk”. Bij het herlezen van deze tekst, wordt het vanzelf duidelijk. Er wordt bedoeld dat het niet gelijk hoeft te zijn. De balk mag voor de Steenstrips uitsteken. Het is immers een afwerking van de Steenstrip muur. Stel anders eens voor dat de  zijkant van de Steenstrips zichtbaar is. Dat is niet geloofwaardig. Het is dan ook beter om deze Steenstrip dan verticaal af te werken. Voor het resultaat van een Steenstrip muur mag de illusie van pure brokken dus eigenlijk nooit verdwijnen. Om dit voorbeeld duidelijk te maken is rechts een foto te zien van een veranda waar de houten balk verdwijnt in de Steenstrips wand. Dat voorkomt men door vooraf goed over de dikte van de Steenstrips na te denken.

Verdunnen van de Steenstrip 

Soms vertellen mensen ons dat de dikte van Steenstrip belangrijk is. Bijvoorbeeld als men met een verwarming of met een kozijn te maken heeft. Dan is de oplossing te vinden door het kozijn – waar de Steenstrips tegenaan komen – te verdikken. Dat kan eenvoudig door er een dunne lat aan de zijkant tegen aan te maken. Of juist het kozijn dikker te maken. Vervolgens valt dan de dikte van de Steenstrip niet op en blijft de Steenstrip optisch achter deze desbetreffende lat. Bij een verwarming geldt dat er zeer weinig ruimte is voor Steenstrips. Dan is het het beste om de partij Steenstrips te beoordelen en de dunste Steenstrips apart te leggen. Deze Steenstrips kunnen dan als eerste gebruikt worden. Juist omdat er veel 3D-effect is in de Steenstrip is dit mogelijk. Onze collega Peter Eekhof, is letterlijk een kei in het aanbrengen en verwerken van Steenstrips. Hij is dan ook in staat om de Steenstrip in dikte te bewerken. Dat wil zeggen dat het ook mogelijk is om de Steenstrip met technieken dunner te maken. Zie hiervoor de video aan de rechterkant. Ook geïnteresseerd in Steenstrips kopen?